BRC posiada zaawansowany portal do analizy raportów, z którego można pozyskać mnóstwo danych przydatnych zarówno sieciom handlowym, certyfikowanym zakładom oraz jednostkom certyfikującym.
W ostatnio opublikowanym raporcie przedstawiono 10 punktów z normy BRC Food, w których najczęściej stawiane były niezgodności. W analizie uwzględniono 22 tysiące audytów z całego świata.
Warto sprawdzić czy w Państwa zakładach produkcyjnych poniższe punkty są na poziomie zgodności.
Prawie 4000 małych niezgodności i ok. 100 dużych niezgodności postawiono z punktu:
4.11.1 Higiena pomieszczeń i urządzeń
Pomieszczenia zakładu i urządzenia muszą być utrzymywane w czystości i w higienicznym stanie.
Na poziomie niecałych 3000 małych niezgodności i kilkudziesięciu dużych postawiono z następujących punktów:
4.6.1 Konstrukcja i utrzymanie urządzeń
Wszystkie urządzenia muszą być wykonane z odpowiednich materiałów. Konstrukcja i rozmieszczenie urządzeń muszą zapewniać, że będą one skutecznie czyszczone i utrzymywane.
4.4.8 Drzwi (wewnętrzne i zewnętrzne)
Drzwi (wewnętrzne i zewnętrzne) muszą być utrzymywane w dobrym stanie. Minimalne wymagania to:
4.9.1.1 Kontrola substancji chemicznych
W zakładzie muszą być wprowadzone procesy zarządzania związane ze stosowaniem, przechowywaniem i postępowaniem z substancjami chemicznymi nieprzeznaczonymi do kontaktu z żywnością po to, aby zapobiec zanieczyszczeniu chemicznemu. Procesy te muszą obejmować co najmniej:
Między 2000 a 2500 małych niezgodności postawiono z następujących obszarów:
4.4.1 Ściany
Ściany muszą być łatwe do czyszczenia oraz wykończone i utrzymywane w stanie zapobiegającym gromadzeniu się kurzu, zmniejszającym do minimum gromadzenie się wilgoci i powstawanie pleśni.
2.7.1 Identyfikacja zagrożeń
Zespół HACCP ds. bezpieczeństwa żywności musi zidentyfikować i zapisać wszystkie potencjalne zagrożenia, które mogą pojawić się na każdym etapie w odniesieniu do produktu, procesu i obiektów. Identyfikacja musi obejmować zagrożenia związane z surowcami, zagrożenia wprowadzone podczas przetwarzania oraz te, które mogą przetrwać etapy obróbki, a także uwzględniać następujące typy zagrożeń:
W identyfikacji zagrożeń należy również uwzględnić etapy wcześniejsze i kolejne.
4.15.1 Magazyny
Procedury zapewniające utrzymanie bezpieczeństwa i jakości produktu podczas magazynowania muszą być opracowane na podstawie oceny ryzyka, zrozumiałe przez odpowiednich pracowników i właściwie realizowane. W miarę potrzeby mogą one obejmować:
1.1.2 Kultura bezpieczeństwa żywności
Kierownictwo firmy musi określić i utrzymać klarowny plan rozwoju i ciągłego doskonalenia kultury bezpieczeństwa i jakości żywności. Musi on obejmować:
3.4.1 Audity wewnętrzne
Należy zaplanować program audytów wewnętrznych.
Program musi obejmować co najmniej cztery różne daty audytów rozplanowane na cały rok. Częstość audytów musi byś ustalona w odniesieniu do ryzyka związanego z danym działaniem oraz z wynikiem poprzedniego audytu. Wszystkie działania należy poddać audytowi przynajmniej raz w roku.
Zakres programu audytu wewnętrznego musi obejmować co najmniej:
Każdy audyt wewnętrzny w ramach programu musi mieć określony zakres i uwzględniać określone działania lub część HACCP lub planu bezpieczeństwa żywności.
4.11.2 Procedury czyszczenia
Należy posiadać udokumentowane procedury dotyczące czyszczenia i utrzymania budynku, zakładu i urządzeń. Procedury czyszczenia urządzeń przetwórczych i powierzchni mających kontakt z żywnością muszą obejmować co najmniej:
Częstość i metody czyszczenia muszą być ustalone na podstawie ryzyka.
Konieczne jest stosowanie procedur zapewniających osiągnięcie odpowiednich standardów czyszczenia
Podsumowując najwięcej niezgodności zostało postawionych z obszarów higieny i utrzymania pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych oraz urządzeń. W niezgodnościach pojawił się również aspekt kultury bezpieczeństwa żywności.
Jeśli chcieliby Państwo zgłębić temat kultury bezpieczeństwa żywności to zapraszamy do skorzystania ze szkoleń organizowanych przez ISOQAR. Więcej informacji TUTAJ.
Skontaktuj się z nami, by uzyskać akredytowany certyfikat BRC Food!