Kultura bezpieczeństwa i jakości żywności (Food Safety Culture) to nowe wymaganie, które pojawiło się w standardach BRCGS Food, IFS Food oraz FSSC 22000.
Zgodnie z nowymi wymaganiami organizacje powinny opracować plan rozwoju i doskonalenia kultury bezpieczeństwa, który powinien obejmować zdefiniowane działania obejmujące wszystkie obszary zakładu produkcyjnego mające wpływ na bezpieczeństwo produktu.
Wszystkie organizacje, które podchodzą do auditu certyfikacyjnego w ramach BRCGS Food lub IFS Food powinny wykazać zgodność w tym zakresie. Poprawa jakości i bezpieczeństwa żywności to „niekończąca się” opowieść dla każdej organizacji, która te aspekty traktuje jako misję, a działania na rzecz jakości i bezpieczeństwa żywności wpisuje w strategię swojej działalności.
Szkolenie organizowane przez ISOQAR pozwoli usystematyzować wiedzę w tym obszarze oraz zaproponuje rozwiązania, które z powodzeniem mogą zostać wdrożone w organizacji, aby zapewnić rozwój kultury jakości i bezpieczeństwa żywności.