Jakie zmiany wprowadzono w BRCGS Food 9?
Wersja 9 Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności została opublikowana 1 sierpnia 2022 roku. Zdecydowana większość wymagań pozostała niezmieniona lub w sformułowaniu poszczególnych klauzuli wprowadzono jedynie niewielkie zmiany, w celu zwiększenia ich przejrzystości. Wprowadzone zmiany oraz nowe wymagania odzwierciedlają najważniejsze kwestie dotyczące bezpiecznego produkowania żywności i związanych z tym wyzwań dla przemysłu spożywczego.
Wymagania zawarte w najnowszej wersji Standardu stanowią kontynuację i rozwinięcie wcześniejszych wydań, przy zachowaniu ciągłego nacisku na zaangażowanie najwyższego kierownictwa, program bezpieczeństwa żywności, system zarządzania jakością i dobre praktyki produkcyjne. Najważniejsze zmiany obejmują:
- rozszerzenie wymagań dotyczących kultury bezpieczeństwa żywności;
- zwiększenie nacisku na autentyczność produkowanej żywności;
- walidację planu HACCP / planu bezpieczeństwa żywności przed wprowadzeniem zmian, które mogą wpływać na bezpieczeństwo produktu;
- rozszerzenie wymagań dotyczących zatwierdzania i monitorowania dostawców surowców i usług serwisowych;
- aktualizację definicji procesu zleconego i wymagań dotyczących nadzorowania takiego procesu;
- wyznaczenie osoby lub zespołu zaangażowanego w ocenę zagrożeń i plan ochrony żywności;
- nowe wymagania dla kurtyn paskowych, schodów dostępowych i antresoli;
- nowe wymagania dotyczące urządzeń wykorzystywanych w zakładzie;
- rozszerzenie wymagań dotyczących przedmiotów i drobnego sprzętu wykorzystywanych w obszarach otwartej produkcji;
- nowe wymagania związane z właściwym nadzorowaniem i użytkowaniem detektorów rentgenowskich (X-ray);
- kontakt krzyżowy jako źródło skażenia alergenami;
- wyznaczenie osoby lub zespołu zaangażowanego w ocenę narażenia surowców na fałszowanie;
- rozszerzenie wymagań dotyczących laboratoriów wewnętrznych;
- uwzględnienie paszy dla zwierząt w sekcji dotyczącej produkcji karmy dla zwierząt;
- rozszerzenie wymagań dotyczących zarządzania surowcami leczniczymi i wyrobami gotowymi w przypadku produkcji paszy i karmy dla zwierząt;
- wprowadzenie nowej sekcji i wymagań dotyczących wstępnej obróbki zwierząt;
- postępowanie z produktami lub materiały wykorzystywanymi w zakładzie, które nie są objęte zakresem audytu;
- nadzorowanie zużycia etykiet;
- nowe wymagania dotyczące demontowanych ścian w strefach wysokiego ryzyka i wysokiej ostrożności;
- rozszerzenie wymagań dotyczących systemu CIP w strefach wysokiego ryzyka i wysokiej ostrożności;
- plan HACCP lub plan bezpieczeństwa żywności dla produktów będących przedmiotem handlu;
BRC Food 9 - dostępne opcje auditowe
Ważną zmianą w wydaniu 9 jest również rozszerzenie i wybór dostępnych opcji auditów. Wszystkie poniższe opcje są traktowane jako audity uznawane przez GFSI (Global Food Safety Initiative):
- audit zapowiedziany na miejscu,
- audit zapowiedziany mieszany,
- audit niezapowiedziany.
Audit w opcji zapowiedzianej może odbyć się w formie tradycyjnej lub jako audit mieszany: najpierw sprawdzenie dokumentacji w formie zdalnej, później audit na miejscu w zakładzie. Audit w opcji niezapowiedzianej może być wybrany dobrowolnie, ale minimum 1/3 lata jest to opcja obowiązująca każdy certyfikowany zakład (również w przypadku oceny C lub D).
Od kiedy zacznie obowiązywać BRC Food 9?
Wersja 9 Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności i wszystkie wprowadzone zmiany zaczną obowiązywać od 1 lutego 2023 roku.
Szkolenia ze zmian w BRC Food wersja 9
Jeśli chcą Państwo dowiedzieć się więcej na temat zmian w najnowszym wydaniu standardu BRC Food 9 zapraszamy do udziału w szkoleniach organizowanych przez Akademię ISOQAR. Więcej informacji oraz aktualne terminy szkoleń dostępne TUTAJ.