Niedawno Polski Komitet Normalizacyjny opublikował polską wersję normy ISO 22000:2018 – Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Norma ISO 22000:2018 skierowana jest do wszystkich organizacji działających w branży spożywczej i paszowej, niezależnie od ich wielkości i sektora. Może być wykorzystana miedzy innymi przez producentów składników, producentów żywności, sprzedawców detalicznych oraz organizacje świadczące usługi żywieniowe, kateringowe, sprzątania oraz usługi czyszczenia i dezynfekcji, usługi transportowe, przechowalnicze i dystrybucyjne, dostawców maszyn i urządzeń, środków czyszczących i dezynfekujących, materiałów opakowaniowych, producentów pasz, producentów karm dla zwierząt, a także osoby pozyskujące dzikie rośliny i zwierzęta oraz rolników.
Norma ISO 22000:2018 oparta jest na aneksie SL, na którym oparte są wszystkie zaktualizowane normy ISO. Nowa koncepcja opracowywania norm dla systemów zarządzania ma ułatwić organizacjom wdrażanie i integrację różnych systemów zarządzania.
Przypomnijmy, że ze względu na sytuację związaną z pandemią COVID-19, termin przejścia na nowe wydanie normy ISO 22000:2018 został przesunięty na 29 grudnia 2021 roku.
Polskie wydanie normy ISO 22000:2018 dostępne jest w sklepie Polskiego Komitetu Normalizacyjnego: https://sklep.pkn.pl/
Więcej na temat zmian wprowadzonych w normie ISO 22000:2018 dostępne jest w artykule „Najważniejsze zmiany w wymaganiach ISO 22000:2018”.
Zachęcamy również do udziału w organizowanych przez ISOQAR szkoleniach poświęconych zmianom w wymaganiach ISO 22000:2018 oraz FSSC 22000 wersja 5. Więcej informacji na temat szkoleń dostępne jest TUTAJ.
ISOQAR przygotował również dla Państwa bezpłatny dokument analizy luk, który pozwoli sprawdzić, czy są Państwo właściwie przygotowani do przejścia na nową wersję normy. Aby go uzyskać prosimy o kontakt mailowy po adresem jkwiatkowski@isoqar.pl