Ze względu na przełożenie wydania 8 wersji standardu, warto przyjrzeć się bardziej szczegółowo wynikom z ocen IFS Food wersja 7. IFS przeanalizował oceny przeprowadzone w okresie między marcem 2021 a październikiem 2022. W tym czasie jednostki certyfikujące z całego świata załadowały do bazy IFS ponad 22,5 tysiąca raportów, z czego: 9% było początkowymi ocenami, a 20% firm miało oceny niezapowiedziane. Połowa ocen zakończyła się takim samym wynikiem jak poprzednio, 14% firm uzyskało wyższy wynik, a ponad 1/3 została oceniona na niższym poziomie.
W poniższej liście najczęściej powtarzających się niezgodności w certyfikacji IFS Food wersja 7 zostały one podzielone ze względu na przyznaną ocenę. Dodatkowo punkty normy są uszeregowane malejąco.
W standardzie IFS Food wersja 7 mamy 10 punków KO. W przypadku otrzymania oceny D za wymaganie KO od całego wyniku odejmowane jest 50% od łącznej sumy punków, co jest jednoznaczne z brakiem możliwości przyznania certyfikatu.
W raportach przewijało się 5 najczęstszych punków KO:
Jako przyczyny źródłowe niezgodności w obszarze działań naprawczych i auditów wewnętrznych firmy podawały najczęściej braki kadrowe w czasie pandemii COVID co uniemożliwiło spełnienie tych wymagań.
Dużą niezgodność (Major) może zostać przyznana każdemu ze standardowych wymagań (oprócz wymagań KO). Powodem postawienia dużej niezgodności jest poważne naruszenie wymagań standardu, proces znajduje się poza kontrolą co może mieć wpływa na bezpieczeństwo żywności. Jeśli zakład otrzyma 1 major i całkowity wynik ≥75% ma szansę otrzymać certyfikat po zamknięciu niezgodności i walidacji podczas ponownej oceny follow up.
Najczęstsze niezgodności oceniane jako duża niezgodność (Major):
Odchylenie D oznacza, ze wskazane wymaganie nie zostało wdrożone, co skutkuje odjęciem 20 punktów.
Najczęstsze wymagania oceniane na D (odchylenie):
Odchylenie C oznacza, że część wymagań nie została wdrożona.
Najczęstsze wymagania oceniane na C (odchylenie):
Wynik B oznacza punkt uwagi, który w przyszłości może doprowadzić do odchyleń.
Najczęstsze wymagania oceniane na B (odchylenie):
Opis nie dotyczy (N/A) przyznawana jest przy wymaganiach, które nie mają zastosowania w danym zakładzie produkcyjnym. Auditor weryfikuje zasadność wyłączeń danych punktów przy każdej ocenie.
Najczęstsze wymagania określone jako nie dotyczy (N/A):
Wydanie 7 wersji IFS Food przyniosło szereg zmian w wymaganiach. Jakie nowe lub zmienione wymagania IFS Food wersja 7 były najczęściej podnoszone jako odchylenia lub niezgodności?
Warto przyjrzeć się powyższym punktom w swoim zakładzie produkcyjnym, czy mamy pewność, że spełniamy opisane wymagania. Podczas auditów wewnętrznych i przeglądów zarządzania można bardziej szczegółowo przyjrzeć się powyżej wskazanym wymaganiom.
Jeśli chcieliby Państwo odświeżyć wiedzą ze zmian w IFS Food wersja 7 zapraszamy do obejrzenia darmowego webinaru z tej tematyki.
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji dotyczących wymagań standardu IFS Food 7 oraz wprowadzonych zmian, zapraszamy do udziału w organizowanych przez ISOQAR szkoleniach.