Kurs Auditor wewnętrzny IFS i BRCGS skierowany jest do osób, które chcą zdobyć wiedzę oraz praktyczne umiejętności w zakresie auditowania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Celem auditu jest sprawdzenie czy stworzony i funkcjonujący w organizacji system jest zgodny z wymaganiami standardu, w tym przypadku IFS oraz BRCGS.
Uczestnicy szkolenia zdobędą umiejętności związane z:
- planowaniem i przygotowaniem auditu;
- tworzeniem listy pytań kontrolnych;
- zbieraniem i analizowaniem dowodów;
- formułowaniem niezgodności i spostrzeżeń z auditu;
- raportowaniem i dokumentowaniem auditu wewnętrznego;
Kurs Auditor wewnętrzny BRCGS i IFS oprócz wykładu obejmuje również część praktyczną, dzięki której uczestnicy będą mogli lepiej zrozumieć oraz zapamiętać omawiane zagadnienia.
Program kursu:
- Wprowadzenie do standardów IFS Food i BRCGS Food.
- Wymagania fundamentalne.
- Omówienie wymagań standardu IFS Food pod kątem auditowania.
- Omówienie wymagań standardu BRCGS Food pod kątem auditowania.
- Zasady korzystania z norm w procesie auditu – kryteria audytowe.
- Metodyka prowadzenia auditu systemu zarządzania wg ISO 19011:2018.
- Porozumiewanie się - metody i techniki prowadzenia rozmów,
- Proces audytu (przygotowanie-wykonanie-zakończenie),
- Kryteria audytowe systemu zarządzania jakością wg IFS i BRCGS.
- Planowanie audytów – ćwiczenie.
- Opracowywanie listy kontrolnej – ćwiczenie.
- Przeprowadzanie wywiadu audytowego - ćwiczenie.
- Przeprowadzanie wywiadu audytowego - ćwiczenie.
- Formułowanie niezgodności oraz spostrzeżeń z audytu - ćwiczenie.
- Raportowanie audytów wewnętrznych – ćwiczenie.
- Pytania i dyskusja
- Test sprawdzający z zakresu szkolenia.
Do kogo skierowane jest szkolenie?
Kurs Auditor wewnętrzny BRCGS i IFS skierowany jest do przedstawicieli branży spożywczej, a w szczególności do:
- Pełnomocników Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- Właścicieli Procesów;
- Kierowników;
- Pracowników działu jakości;
- Konsultantów;
- Osób które chcą uzyskać kwalifikacje auditora wewnętrznego;
Uczestnicy kursu otrzymują certyfikaty auditora wewnętrznego wydane przez jednostkę certyfikującą ISOQAR.
Czas trwania: 3 dni
Uwaga! Informujemy, że dostępna jest również możliwość uczestnictwa w szkoleniu skupiających się wyłącznie na wymaganiach standardów IFS Food 8 lub BRC Food 9.