Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą poznać i zrozumieć wymagania standardu ISO 22000 / FSSC 22000. Kurs oparty jest na wiedzy praktycznej. Omawiane są wymagania standardów wraz z ich interpretacją oraz zastosowaniem w organizacji. Uczestnicy szkolenia poznają także kluczowe pojęcia i definicje wykorzystywane w normie ISO 22000 / FSSC 22000.
Uczestnicy szkolenia otrzymają imienny certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą ISOQAR.
Kurs omawia następujące elementy:
- Podstawowe informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności,
- Struktura i zakres stosowania ISO 22000 / FSSC 22000,
- Wymagania ISO 22000 wraz z ich interpretacją:
- Kontekst organizacji,
- Przywództwo,
- Planowanie: Analiza ryzyk i szans,
- Wsparcie,
- Działania operacyjne: Programy, Analiza HACCP, OPRP i CCP,
- Ocena efektów działania,
- Doskonalenie,
- Wymagania specyfikacji ISO/TS 220002-1 wraz z ich interpretacją
- Wymagania FSSC 22000 wraz z ich interpretacją
- Proces certyfikacji i korzyści wynikające z certyfikacji ISO 22000 / FSSC 22000
Korzyści dla uczestnika :
- Uzyskanie znajomości i zrozumienia podstawowych elementów systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z ISO 22000 / FSSC 22000.
- Poznanie słownictwa używanego w normie oraz organizacjach posiadających wdrożone systemy zarządzania według ISO 22000 / FSSC 22000.
- Poznanie wymagań ISO 22000 / FSSC 22000 oraz umiejętność ich interpretacji i zastosowania w organizacji.
- Poznanie znaczenia indywidualnych ról i odpowiedzialności w procesie.
Czas trwania: 1 dzień