Szkolenie ma na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy i umiejętności w zakresie identyfikacji i zapobiegania zjawiskom Food Fraud oraz Food Defense. Zagadnienia te zyskują w ostatnich latach na popularności. Rozwój standardów bezpieczeństwa żywności takich jak IFS, BRCGS, FSSC 22000 oraz ISO 22000 wymagają od firm z branży spożywczej podejmowania działań, które mają minimalizować ryzyko zafałszowania lub skażenia żywności.
Food Fraud (zafałszowanie żywności) – polega na rozmyślnym i celowym zastępowaniu, niewłaściwym etykietowaniu, fałszowaniu lub podrabianiu żywności, składników, surowców lub opakowań wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych.
Food Defense (obrona żywności) – koncentruje się na ochronie żywności przed jej celowym skażeniem substancjami chemicznymi, biologicznymi lub innymi mającymi szkodliwy wpływ na ludzkie zdrowie i życie.
Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę oraz umiejętność praktyczne w zakresie identyfikowania, zapobiegania i zarządzania ryzykiem związanym z fałszowaniem żywności i ochroną żywności przed przed jej skażeniem.
Do kogo skierowane jest szkolenie?
Szkolenie skierowane jest m.in. firm z branży spożywczej, a w szczególności do pracowników odpowiedzialnych za utrzymanie i doskonalenie systemów związanych z zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności.
Omawiane zagadnienia:
Liczba godzin: 6 godz. edukacyjnych