Krok I i II - przygotowanie i przeprowadzenie auditu

Krok I - przygotowanie auditu

Krok pierwszy polega na zebraniu informacji, które pozwolą auditorowi przygotować się do przeprowadzenia auditu. W tym celu firma powinna poinformować jednostkę certyfikującą o:

  • zakresie certyfikacji,
  • produktach wytwarzanych w zakładzie i związanych z nimi procesach,
  • produktach, procesach zleconych na zewnątrz,
  • eksportowanych produktach i krajach przeznaczenia,
  • ewentualnych wyłączeniach,
  • historii statusu certyfikacji,
  • dodatkowych lokalizacjach objętych certyfikacją,
  • modułach dobrowolnych (jeśli dotyczy).

 

Na podstawie zebranych informacji auditor odpowiedzialny jest za przygotowanie planu auditu.

Dodatkowo na tym etapie potwierdzany jest termin auditu (jeśli dotyczy) oraz wszelkie inne kwestie organizacyjne. 

Krok II - przeprowadzenie audity

Celem auditu jest uzyskanie wiarygodnego obrazu działalności zakładu i poziomu zgodności z wymaganiami standardu IFS lub BRCGS.

 

Audit w zakładzie składa się z następujących etapów:

  • Spotkanie otwierające – w celu potwierdzenia zakresu i przebiegu auditu,
  • Przegląd systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (HACCP), 
  • Ocena / Inspekcja obiektów produkcyjnych na miejscu w celu: 
    • sprawdzenia stopnia wdrożenia systemu,
    • obserwacji linii i procesów produkcyjnych,
    • przeprowadzenia wywiadów z pracownikami,
    • zebrania danych na temat kluczowych parametrów procesów,
  • Przegląd dokumentacji i zapisów / inspekcji obiektów produkcyjnych – w celu weryfikacji i przeprowadzenia dodatkowej oceny dokumentów i procedur, kontroli krzyżowej dokumentów i zapisów na podstawie przeprowadzonych ustaleń i wniosków z auditu,
  • Przygotowanie wniosków z auditu i przygotowanie do spotkania zamykającego,
  • Spotkanie zamykające – w celu omówienia wstępnych wyników auditu z przedstawicielami zakładu.

 

Podczas auditu przeprowadzany jest test identyfikowalności (łącznie z bilansem masy) oraz przegląd etykiet.

Skontaktuj się z nami

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Polityką prywatności

Polityka prywatności