BRCGS Food to wiodąca norma dotycząca zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Standard BRCGS został opracowany przez czołową organizację handlową, która reprezentuje szerokie spektrum detalistów, od dużych sieci handlowych i domów towarowych po niezależnych sprzedawców oferujących różnorodne produkty.
Norma BRCGS została po raz pierwszy opracowana i opublikowana w 1998 roku. Od tego czasu jest regularnie aktualizowana, uwzględniając najnowszą wiedzę i doświadczenia w dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Obecnie obowiązuje dziewiąte wydanie standardu BRCGS Food, które zawiera wytyczne dla producentów mające na celu zapewnienie bezpiecznej produkcji żywności oraz nadzorowanie jakości wyrobów zgodnie z oczekiwaniami klientów.
Certyfikacja BRCGS Food stosowana w celu oceny dostawców żywności jest uznawana przez wielu sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne oraz producentów z całego świata.
Norma BRCGS określa wymagania dotyczące produkcji, przetwarzania i pakowania:
Gdy wszystkie wymagania standardu BRCGS Food są spełnione, co może zostać potwierdzone przez wykonanie auditów wewnętrznych, organizacja może przystąpić do auditu zewnętrznego. Powinien on zostać wykonany przez stronę trzecią - akredytowaną jednostkę certyfikującą, taką jak ISOQAR.
Certyfikacja BRCGS Food będzie przebiegać dwuetapowo. Podczas Etapu I auditor sprawdzi funkcjonowanie systemu w organizacji. Etap II odbywa się poza siedzibą organizacji. Auditor przygotowuje wówczas szczegółowy raport z certyfikacji. Zachęcamy do zapoznania się z ogólnym schematem Proceu certyfikacji.
Podczas certyfikacji standardu BRCGS Food Auditor skupi się na przeglądzie działań wykonywanych w organizacji i ich zgodności z wymaganiami normy.
Po pozytywnie zakończonej certyfikacji zostanie wydany certyfikat BRCGS Food.
Zakres akredytacji ISOQAR dla standardu BRCGS Food Safety v9 mogą Państwo sprawdzić na stronie internetowej jednostki akredytującej UKAS.
Potrzebujesz dodatkowego wsparcia?