BRCGS Food to wiodąca norma dotycząca zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Standard BRCGS został opracowany przez czołową organizację handlową, która reprezentuje szerokie spektrum detalistów, od dużych sieci handlowych i domów towarowych po niezależnych sprzedawców oferujących różnorodne produkty.
Norma BRCGS została po raz pierwszy opracowana i opublikowana w 1998 roku. Od tego czasu jest regularnie aktualizowana, uwzględniając najnowszą wiedzę i doświadczenia w dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Obecnie obowiązuje dziewiąte wydanie standardu BRCGS Food, które zawiera wytyczne dla producentów mające na celu zapewnienie bezpiecznej produkcji żywności oraz nadzorowanie jakości wyrobów zgodnie z oczekiwaniami klientów.
Certyfikacja BRCGS Food stosowana w celu oceny dostawców żywności jest uznawana przez wielu sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne oraz producentów z całego świata.
Norma BRCGS określa wymagania dotyczące produkcji, przetwarzania i pakowania:
Gdy wszystkie wymagania standardu BRCGS Food są spełnione, co może zostać potwierdzone przez wykonanie auditów wewnętrznych, organizacja może przystąpić do auditu zewnętrznego. Powinien on zostać wykonany przez stronę trzecią - akredytowaną jednostkę certyfikującą, taką jak ISOQAR.
Certyfikacja BRCGS Food będzie przebiegać dwuetapowo. Podczas Etapu I auditor sprawdzi funkcjonowanie systemu w organizacji. Etap II odbywa się poza siedzibą organizacji. Auditor przygotowuje wówczas szczegółowy raport z certyfikacji. Zachęcamy do zapoznania się z ogólnym schematem Proceu certyfikacji.
Podczas certyfikacji standardu BRCGS Food Auditor skupi się na przeglądzie działań wykonywanych w organizacji i ich zgodności z wymaganiami normy.
Po pozytywnie zakończonej certyfikacji zostanie wydany certyfikat BRCGS Food.
Potrzebujesz dodatkowego wsparcia?