W dniu 31 maja 2017 r. 38 Komitet Techniczny zakończył przegląd norm dla wyrobów owocowo-warzywnych, jak poniżej:
Numer normy | Tytuł normy | Data publikacji |
PN-A-75960:1996P | Konserwy mięsno-warzywne | 1996-03-07 |
PN-A-75049:1996P | Przetwory owocowe -- Kremogeny | 1996-03-21 |
PN-A-75115:2001P | Produkty owocowe -- Konfitury | 2001-07-23 |
PN-A-75953:2006P | Przetwory owocowe -- Kompoty | 2006-09-05 |
PN-A-78502:2006P | Półprzetwory grzybowe -- Grzyby w solance | 2006-09-12 |
PN-A-86951:2006P | Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe -- Sosy | 2006-09-13 |
PN-A-77700:2006P | Przetwory warzywne -- Kapusta kwaszona | 2006-09-22 |
PN-A-75030:2006P | Grzyby świeże i przetwory grzybowe -- Terminy i definicje | 2006-09-29 |
PN-A-78515:2006P | Przetwory grzybowe -- Mączka grzybowa jadalna | 2006-09-29 |
W wyniku przeglądu uznano, że w/w normy nie wymagają zmian.
W dniu 6 kwietnia 2017 r. Komisja Unii Europejskiej wydała nowe Rozporządzenie Wykonawcze (UE) 2017/660, dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności.
Rozporządzenie Wykonawcze (UE) 2017/660 dotyczy wieloletniego, skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2018, 2019 i 2020, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości.
W dniu 28 kwietnia 2017 r. Komisja Unii Europejskiej wydała nowe Rozporządzenie 2017/752, dotyczące wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Nowe rozporządzenie 2017/752 zmienia niektóre zapisy wcześniejszego rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
autor: Lidia Kucharska - Auditor wiodący ISOQAR