Opakowania z tworzyw sztucznych a bezpieczeństwo żywności

Opakowania z tworzyw sztucznych a bezpieczeństwo żywności

Tworzywa sztuczne są powszechnie wykorzystywane do produkcji wszelkiego rodzaju opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym oraz w gospodarstwach domowych.  Ich różnorodne właściwości umożliwiają wszechstronne zastosowanie: od wielofunkcyjnych pojemników wielokrotnego użytku do wysoce specjalistycznych opakowań, zabezpieczających i przedłużających przydatność do spożycia produktów w nich przechowywanych.

 

Producenci proponują coraz to ciekawsze rozwiązania, wychodząc naprzeciw wymaganiom współczesnego klienta. Opakowania z tworzyw sztucznych powinny otwierać się łatwo i być wygodne w użyciu. Przede wszystkim jednak muszą być bezpieczne dla konsumentów i nie mogą powodować negatywnych zmian produktów w nich przechowywanych. Materiały lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością muszą być wystarczająco neutralne. Nie mogą uwalniać do żywności substancji i pierwiastków chemicznych w ilościach stanowiących zagrożenie dla zdrowia człowieka, jak również powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie żywności lub pogorszenie jej cech organoleptycznych. Główne wymagania dotyczące materiałów i opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością zawarte są w następujących rozporządzeniach:

  • Rozporządzenie (WE) NR 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Rozporządzenie (WE) NR 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011, w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Rozporządzenie (WE) 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

 

 

Tworzywa sztuczne produkuje się z monomerów i innych substancji wyjściowych, które w wyniku reakcji chemicznej tworzą strukturę wielkocząsteczkową (polimer). W zależności od rodzaju użytych monomerów, możemy otrzymać ponad 700 rodzajów tworzyw sztucznych, mających zastosowanie praktycznie w każdej gałęzi przemysłu. Do produkcji opakowań przeznaczonych dla branży spożywczej wykorzystuje się głównie tworzywa termoplastyczne, na przykład: polipropylen (PP), polietylen (PE), polistyren (PS) czy politereftalan etylenu (PET). Polimery te mogą stanowić samodzielny surowiec do produkcji opakowań, jak również wchodzić w skład wielomateriałowych (multi-material) i wielowarstwowych (multi-layer) tworzyw, w celu uzyskania optymalnej funkcjonalności i ochrony żywności przy jednoczesnym ograniczeniu odpadów opakowaniowych.

 

Substancje stosowane w produkcji materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością podlegają następującym ograniczeniom:

  • limit migracji specyficznej, wyrażony w miligramach substancji na kilogram żywności (mg/kg); dopuszczalne limity dla poszczególnych substancji określone są w tabeli 1, załącznik 1 rozporządzenia (WE) 10/2011
  • limit migracji globalnej, wyrażony w miligramach ogólnej ilości składników uwolnionych na dm2 powierzchni kontaktu z żywnością; limit nie może przekroczyć dopuszczalnej wartości 10 mg/dm2.

 

W przypadku materiałów i wyrobów, które jeszcze nie weszły w kontakt z żywnością, weryfikację zgodności z limitami migracji specyficznej przeprowadza się z zastosowaniem żywności lub płynów modelowych imitujących żywność. Zgodność z limitami migracji globalnej, bada się wyłącznie z zastosowaniem płynów modelowych. Substancje te, dzielą się na kilka kategorii, w zależności od rodzaju imitowanej żywności:

 

L.p.

Nazwa płynu

Rodzaj substancji

Zastosowanie

1

Płyn modelowy A

Etanol 10%

Żywności, która ma charakter hydrofilowy i która można ekstrahować substancje hydrofilowe.

2

Płyn modelowy B

Kwas octowy 3%

Żywności, która ma charakter hydrofilowy, pH < 4,5 i która można ekstrahować substancje hydrofilowe.

3

Płyn modelowy C

Etanol 20%

Żywności, która ma charakter hydrofilowy i lipofilny, można ekstrahować substancje hydrofilowe, zawiera nie więcej niż 20% alkoholu.

4

Płyn modelowy D1

Etanol 50%

Żywność, która ma charakter lipofilny i z której można uzyskiwać substancje lipofilne, zawierająca więcej niż 20 % alkoholu i emulsji typu olej w wodzie.

5

Płyn modelowy D2

Olej roślinny

Żywność, która ma charakter lipofilny i z której można uzyskiwać substancje lipofilne, zawierająca warstwę wolnych tłuszczów na powierzchni.

6

Płyn modelowy E

Poli(tlenek 2,6-difenylo-p-fenylenu)

Żywność sucha

 

Weryfikację zgodności z limitami migracji przeprowadza się w najbardziej skrajnych warunkach pod względem czasu i temperatury przewidywalnych w rzeczywistym stosowaniu. Dlatego niezwykle ważne jest, by przed zastosowaniem nowego materiału do kontaktu z żywnością, producent żywności przekazał dostawcy opakowań zarówno cechy fizykochemiczne swojego wyrobu (pH, zawartość tłuszczu, zawartość alkoholu, itp.), zakładane parametry procesu (czas i temperatura obróbki termicznej, ciśnienie), jak również planowany czas przechowywania żywności w danym opakowaniu.

 

W trakcie procesu produkcji i stosowania materiałów z tworzyw sztucznych mogą powstawać również produkty reakcji i rozpadu. Ich występowanie nie jest zamierzone, z ang. non-intentionally added substance (NIAS). Jeżeli główne produkty reakcji i rozpadu powstałe w wyniku zamierzonego stosowania substancji są istotne dla oceny ryzyka, należy je wziąć pod uwagę i objąć ograniczeniami dotyczącymi danej substancji.

 

Dokumentem potwierdzającym, że materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością spełniają wyżej wymienione wymagania, jest pisemna deklaracja zgodności. Umożliwia ona identyfikację materiałów, których dotyczy. Informacje, które muszą być zawarte w deklaracji określa załącznik IV rozporządzenia (WE) 10/2011.Dokument odnawia się, jeśli:

 

  • w składzie lub procesie wytwarzania zachodzą znaczące zmiany, powodujące zmiany poziomu migracji,
  • udostępnione zostaną nowe dane naukowe na temat stosowanych substancji lub procesów.

 

Możliwości zastosowania tworzyw sztucznych są praktycznie nieograniczone. Są one materiałem stosowanym w całym łańcuchu logistycznym: od dostawców surowców, przez producentów, dystrybutorów aż do konsumenta finalnego. Tworzywa sztuczne są lżejsze, elastyczne i innowacyjne, przez co ułatwiają tworzenie rozwiązań dostosowanych do najróżniejszych wymagań użytkowych. Należy jednak pamiętać, że najważniejszą cechą wszystkich materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością musi być ich bezpieczeństwo.

 

autor: Lidia Kucharska - Auditor wiodący ISOQAR

Skontaktuj się z nami

„Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (dalej RODO) informujemy, iż Administratorem Państwa danych osobowych jest ISOQAR CEE sp. z o.o  z siedzibą w Warszawie,  adres: ul.   Wąwozowa 11,  02-796 Warszawa.  Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celach kontaktowych niezbędnych do realizacji usługi, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO.„

>>Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez ISOQAR CEE sp. z o.o jako administratora danych osobowych, w celach otrzymywania informacji handlowych i marketingowych wysyłanych na podany adres e-mail na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Więcej informacji w Polityka prywatności

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna w zakresie przetwarzania danych osobowych na potrzeby newsletter

W związku z obowiązywaniem od dnia 25 maja 2018 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119, str. 1), zwanego dalej „rozporządzeniem RODO”, informujemy, że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest ISOQAR CEE sp. z o.o  z siedzibą w Warszawie,  adres: ul.   Wąwozowa 11,  02-796 Warszawa, NIP 9512091016, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego  przez Sąd Rejonowy w dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000178492, 

  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych Krzysztofa Radtke, z którym można się skontaktować drogą elektroniczną: iod@isoqar.pl

  3. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach wysyłki i otrzymywania newslettera.

  4. Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych odbywać się będzie na podstawie wyrażonej przez Panią/Pana zgody (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE RODO

  5. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane do czasu cofnięcia przez Panią/Pana zgody. 

  6. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty, którym Administrator zleca wykonywanie czynności, z którymi wiąże konieczność przetwarzania danych (podmioty przetwarzające) oraz podmioty publiczne na podstawie odrębnych przepisów prawa. 

  7. W związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia ich przetwarzania oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. 

  8. Ma Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

  9. W przypadku uznania, że przetwarzanie przez Administratora Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy Rozporządzenia ma Pani/Pan prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO). 

  10. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne, jednak jest warunkiem wysyłki newslettera.

  11. Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, nie będą poddawane profilowaniu.

  12. Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazywane do państwa trzeciego (UK).

Klauzula informacyjna zapytanie ofertowe

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (dalej RODO) informuję, iż:

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest ISOQAR CEE sp. z o.o  z siedzibą w Warszawie,  adres: ul.   Wąwozowa 11,  02-796 Warszawa, NIP 9512091016, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego  przez Sąd Rejonowy w dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000178492, 

2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych Krzysztofa Radtke, z którym można się skontaktować drogą elektroniczną:  iod@isoqar.pl

3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

•             odpowiedzi na zapytanie ofertowe na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO

więcej informacji pod linkiem

•             kontaktu w celu przekazania informacji marketingowych i handlowych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO

•             w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu Spółki, polegającego na ewentualnym ustaleniu lub dochodzeniu roszczeń lub obronie przed roszczeniami, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Spółki (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

4. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą wspólnicy i pracownicy Administratora w zakresie swoich obowiązków służbowych na podstawie upoważnienia.

5. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani organizacji międzynarodowej;

6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane do czasu zakończenia współpracy lub do czasu cofnięcia przez Pani/Pana zgody.

7. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do przenoszenia danych.

8. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego- Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.;

9. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne w celu realizacji przedmiotu umowy/ jest konieczne w związku z przepisami szczególnymi ustawy (przetwarzanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym). W przypadku niewyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowy, Administrator może zrezygnować z zawarcia umowy.

10. Pani/Pana dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania tzn. żadne decyzje wywołujące wobec osoby skutki prawne lub w podobny sposób na nią istotnie wpływające nie będą oparte wyłącznie na automatycznym przetwarzaniu danych osobowych i nie wiążą się z taką automatycznie podejmowaną decyzją.