Pomimo, że Polskie Normy nie należą do kanonu obowiązujących dokumentów prawnych, wciąż są dokumentami technicznymi do dobrowolnego stosowania, i nadal chętnie po nie sięgamy. Dlatego chcielibyśmy poinformować, że w ramach corocznych przeglądów, w kwietniu 2017 przyszedł czas na przegląd norm dla wyrobów owocowo-warzywnych takich jak:
Numer normy | Tytuł normy | Data publikacji |
PN-A-75960:1996P | Konserwy mięsno-warzywne | 1996-03-07 |
PN-A-75049:1996P | Przetwory owocowe -- Kremogeny | 1996-03-21 |
PN-A-75115:2001P | Produkty owocowe -- Konfitury | 2001-07-23 |
PN-A-75953:2006P | Przetwory owocowe -- Kompoty | 2006-09-05 |
PN-A-78502:2006P | Półprzetwory grzybowe -- Grzyby w solance | 2006-09-12 |
PN-A-86951:2006P | Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe -- Sosy | 2006-09-13 |
PN-A-77700:2006P | Przetwory warzywne -- Kapusta kwaszona | 2006-09-22 |
PN-A-75030:2006P | Grzyby świeże i przetwory grzybowe -- Terminy i definicje | 2006-09-29 |
PN-A-78515:2006P | Przetwory grzybowe -- Mączka grzybowa jadalna | 2006-09-29 |
Przegląd zostanie wykonany przez 38 Komitet Techniczny - grupę ekspertów wchodzących w skład Organów Technicznych działających przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym. Datę zakończenia przeglądu zaplanowano na 31 maja 2017. O wyniku przeglądu poinformujemy w czerwcowym newsletterze.
autor: Lidia Kucharska - Auditor wiodący ISOQAR