Co zmienia się w IFS Food v8?
Właściciel standardu IFS ogłosił, że trwają pracę nad kolejną, ósmą wersją standardu w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zmiany stają się konieczne, ponieważ dokumentacja musi być zgodna z nowym Codex Alimentarius oraz nadchodzącą normą ISO 22003-2.
Zmiany będą dotyczyć między innymi:
- Organizacja auditu certyfikacji IFS Food 8:
- Powrót do określenia audit certyfikujący (nie ocena),
- Rekomendacja dotycząca funkcjonowania zakładu i dokumentacji przed pierwszą certyfikacją - minimum 3 miesiące,
- Zdecentralizowana struktura firmy - włączona do zakresu certyfikacji,
- Doprecyzowanie wymagań odnośnie prawidłowego opisywania zakresu,
- Wyjaśnienie różnicy pomiędzy surowcem (raw material), a produktem pochodzącym z częściowo zleconej produkcji,
- Realizacja auditu certyfikacji IFS Food 8:
- Co może wpłynąć na wydłużenie/ skrócenie czasu auditu,
- Limit 30 minut, od rozpoczęcia auditu niezapowiedzianego, na wejście auditora na linię produkcyjną zakładu,
- Zmiany dotyczące punktacji: powrót do oceny B jako odstępstwa, 0 punktów w przypadku oceny B dla wymagania KO,
- Działania po audicie certyfikacji IFS Food 8:
- Dowody usunięcia odstępstw (korekcje) również dla wymagań ocenionych na B,
- Przykłady działań korekcyjnych,
- Zasada zawieszania certyfikatu,
O dalszych planowanych zmianach będziemy Państwa informować na bieżąco.